Kleren maken de man, en zettingen de ring. Hoe we de edelsteen in een sieraad zetten, bepaalt hoe de steen zal schitteren. Elke zetting heeft zijn eigen charme en kan op eigen wijze afgewerkt en gepolijst worden.

Pavézetting

Dit is een zetting die u veel ziet in sieraden: kleine steentjes die in een rij of groep dicht op elkaar zijn gezet, zodat ze samen een grote edelsteen lijken. Zo’n pavélijn kan de blikvanger van het sieraad zijn, maar gebruiken we ook als sierrand rondom een grotere edelsteen.

Een pavézetting maken is nauwkeurig werk, waarbij de microscoop onze beste vriend is. De steentjes zijn vaak 0,9 millimeter, dat is kleiner dan de punt van een balpen. Bovendien tekenen we alles tot op een honderdste millimeter nauwkeurig af op het sieraad.

Met het blote oog ziet u het niet, maar onder de loep ziet u dat alle steentjes met hele kleine pootjes vastgezet zijn. Die maken we door op de plek waar de stenen moeten komen het goud zodanig weg te steken, dat er kleine pootjes overblijven. Die vouwen we vervolgens om de diamantjes zodat ze goed vast zitten. De pootjes polijsten we direct, want daar kunnen we later niet meer goed bij.

Gladomzetting

Wat grotere, gekleurde stenen zetten we veelal gladom. Hiervoor boren we gaten in het goud waar de stenen moeten komen. Dat doen we heel nauwkeurig, want de steen moet er perfect in passen.

Als de steen in het sieraad zit, duwen we het goud aan de bovenkant wat terug, zodat er een gouden rand over de steen komt. Zo blijft de steen beter zitten en blijft hij langer mooi.

Chaton- of pootzetting

Deze traditionele zetting kennen we allemaal wel. Door middel van 4 of 6 pootjes zetten we de ring bovenop het sieraad vast. Dat doen we door een kroontje te maken van pootjes die we vervolgens op het sieraad vastmaken. Daar kunnen we dan vervolgens de steen in plaatsen.

Als de steen in het sieraad zit, duwen we het goud aan de bovenkant wat terug, zodat er een gouden rand over de steen komt. Zo blijft de steen beter zitten en blijft hij langer mooi.

Klemzetting

We kunnen een edelsteen ook klemzetten in het goud, door het sieraad niet helemaal gesloten te maken. In de ontstane opening klemmen we dan de steen vast. Door de veerkracht van het goud wordt de steen op zijn plaats gehouden. Deze zetting is wel wat kwetsbaarder.

Railzetting

Deze zetting lijkt erg op de pavézetting: een rij kleine diamantjes vormen een fonkelende lijn. Bij de railzetting zijn de steentjes echter dieper in het sieraad verwerkt, waardoor ze echt in het goud liggen. Bij de pavézetting lijken de diamantjes meer op het goud geplaatst te zijn.

Bij de railzetting zitten de diamantjes niet met pootjes vast, maar klemmen we ze in een rail die we in het sieraad maken.

SIX

Wij maken graag een uniek sieraad voor u en vernemen graag uw wensen