Goudsmeden is een fantastisch ambacht dat wij met plezier beoefenen in ons atelier. Van ontwerp tot ereplaats in de etalage: alles realiseren we in eigen huis. Bij elke stap zetten wij onze specialist in, zodat elk sieraad de zorg krijgt die zij verdient.

Ontwerpen

Een sieraad begint aan de tekentafel. Een bijzonder idee, een edelsteen dat erom vraagt om te schitteren, of een wens van een klant. Allerlei redenen lokken ons naar de ontwerptafel. Sommige ontwerpen zijn een aanvulling op onze bestaande collecties, sommige designs zijn unieke creaties van Wietse Wolters zelf.

Niet elk idee is meteen een perfect ontwerp: soms zijn we wel een jaar bezig met proberen en aanpassen, voordat we de vormgeving hebben gevonden die we voor ogen hadden. Want alleen het beste is goed genoeg.

Goudsmeden

Wat wij hier doen, is het ouderwetse ambacht van goudsmeden. We bewerken goud tot prachtige sieraden. Hiervoor hebben we gereedschappen voorhanden, zoals hamers, zagen en tangen. Een deel van deze gereedschappen maken we zelf.

Ook gebruiken we lasers om constructies in elkaar te zetten, omdat we met lasers heel precies kunnen werken. Bovendien kunnen we vlak naast een edelsteen, die niet tegen hitte kan, goud aan elkaar verbinden. Zouden we dit solderen, dan zou ook de edelsteen verhit worden en zodoende beschadigen.

Dit goudsmeden is het handwerk dat wij met vakmanschap beoefenen. Met precisie bewerken we goud tot de ring, hanger, armband of de oorsteker die de naam Wolters mag dragen.

3d-techniek

Toch lenen sommige ontwerpen zich niet zo goed voor dit ambachtelijke handwerk: complexe constructies of patronen die we graag identiek willen maken, dat krijgen we alleen volmaakt door deze te printen met een 3D-printer. Hiervoor maken we een 3D-ontwerp op de computer en printen dit in was. We kunnen dan zien of het ontwerp naar wens is, of dat we het nog bij willen werken. Pas als we helemaal tevreden zijn, gaan we het wassen model gebruiken om het sieraad te gieten volgens de verlorenwasmethode.

Verlorenwasmethode

Bij de verlorenwasmethode gebruiken we een wassen model om een sieraad te gieten. Daartoe zetten we het wassen sieraad in gips. Als we dat gipsen model langdurig verhitten, smelt de was, zodat we een holle vorm overhouden. Dit noemen we een gietkroes.

Hierin gieten we goud en laten dit stollen. En dan komt het bijzondere moment: na het openen van de gietkroes, kunnen we voor het eerst ons sieraad in goud zien.

Edelstenen zetten

Dan is het sieraad natuurlijk nog niet af. De meeste sieraden krijgen hun schittering door de edelstenen die we in het goud zetten. We maken gebruik van verschillende soorten zettingen, die we ieder op een eigen wijze afwerken en polijsten. Zo krijgt elke edelsteen een uniek uitstraling.

Polijsten en afwerken

Inmiddels hebben we een gouden sieraad met een of meer edelstenen voor ons liggen. Maar het glimt nog niet echt. Daarom werken we de laatste imperfecties weg en polijsten we het juweel tot zij glanst.

Fotografie en certificering

Voordat het sieraad haar weg vindt naar onze winkel, of direct naar onze klant, leggen we haar vast met een professionele foto. Ook krijgt ze een certificaat dat de unieke eigenschappen van het juweel omschrijft.

Wij maken graag een uniek sieraad voor u en vernemen graag uw wensen