Meestergoudsmid

Aan het roer van Wolters Juwelen staat Wietse Wolters, de derde generatie Wolters die de leiding mag voeren. Wietse staat voor zijn ambacht en werkt met veel plezier in zijn atelier om de mooiste sieraden te smeden. Zijn vakmanschap is erkend door het Nederlands Gilde van Goudsmeden als excellent, waardoor Wietse zichzelf meestergoudsmid mag noemen.

Na de Vakschool in Schoonhoven werkte Wietse twee en een half jaar bij gerenommeerde ateliers in Londen en in Glasgow. Daarna keerde hij terug naar Vleuten. In 2007 nam hij met veel enthousiasme de zaak van zijn ouders over.

Wietse Wolters heeft een eigen sieradenlijn ontworpen. Hij maakt exclusieve sieraden in beperkte series. Van uiterst ingetogen tot zeer uitbundige creaties. Dat gebeurt altijd met de hand, zijn vakmanschap maar vooral met zijn passie!

Vakmanschap en mensenwerk

Met zijn kennis en kunde van een staafje goud een sieraad maken, daar geniet Wietse van. Hij creëert iets wat hem gaat overleven en wat misschien wel een dierbaar juweel voor iemand zal zijn. Zo’n juweel moet daarom van de hoogste kwaliteit zijn en daar neemt Wietse de tijd voor.

Wietse luistert graag naar zijn klanten en vindt het bijzonder om een stukje van hun levensgeschiedenis mee te krijgen. Of het nu een trouwring is als herinnering aan de trouwbelofte, of een erfstuk dat hij mag hercreëren in een sieraad dat weer gedragen wordt, werken in opdracht van een klant is altijd weer speciaal. Hij mag even meelopen met iemand, krijgt iets van hun leven mee. Daar mag Wietse dan een dierbaar sieraad bij maken dat jarenlang gedragen gaat worden, met goede herinneringen aan het ontstaan.

Edelstenen

Wietse vindt het schitterend om met mooie edelstenen te werken. De herinnering waar hij de steen gekocht heeft en wanneer, hoe die steen er voor hem uitsprong in een etalage. Hij gaat het liefst naar een beurs zonder op zoek te zijn, dan kiest hij een edelsteen die hij echt mooi vindt, degene die hem aanspreekt. Bij zo’n edelsteen dan een sieraad maken dat de steen tot zijn recht laat komen, vindt hij fantastisch.

Team van specialisten

Toen Wietse net de juwelierszaak had overgenomen, werkte hij zelf fulltime in de zaak en hielp zijn vrouw hem twee dagen per week in de winkel. Hoewel hij geen ambitie had om te groeien, werd het steeds drukker in de zaak. Inmiddels is zijn team uitgebreid met verschillende goudsmeden en verkoopmedewerkers. Ook hierin wil Wietse kwaliteit leveren en hij heeft de mensen in zijn team dan ook zorgvuldig geselecteerd. Samen met zijn team van specialisten maakt hij een succes van Wolters Juwelen.

Drie generaties juweliers

De wieg van dat succes stond in de Stationsstraat in Vleuten, waar opa Wolters in 1948 zijn eigen juwerlierszaak opende. Vanuit zijn eigen huis repareerde opa klokken en smeedde hij goud. Ondertussen bestierde oma de winkel. In 1957 verhuisde de zaak naar de Pastoor Ohllaan, waar de juwelier nog altijd zit.

Wietses ouders namen de zaak over in 1976. Zij richtten zich meer op de verkoop van sieraden en deden in het atelier vooral reparaties.

Waar de winkel aan de Pastoor Ohllaan begon met 12 m2 en een juweliersechtpaar, is het nu uitgegroeid tot een ruime winkel met een team van goudsmeden en verkopers. Het atelier is onder leiding van Wietse gericht op het ontwerpen en maken van sieraden en dat zien we terug in de winkel, waar vooral eigen collecties in de etalages liggen.

Met de paplepel ingegoten

Sieraden zijn altijd onderdeel geweest van Wietses leven.  Als klein jochie leefde hij al tussen de juwelen. De hele woonkamer stond vol met sieraden als zijn ouders de nieuwe collectie aan het etaleren waren. Daar speelde hij dan tussen met zijn bal. Zijn ouders hadden het vaak over juwelen en als ze naar de beurs gingen, ging hij graag mee.

Regelmatig was Wietse in het atelier te vinden, waar hij keek hoe zijn vader bezig was sieraden te repareren of te maken. Werken met goud en edelstenen is voor hem dan ook heel normaal. Op zijn vijftiende raakte Wietse echt geïnteresseerd in het juweliersvak en besloot hij om naar de vakschool te gaan. Daar leerde hij om zelf creaties te maken. Dit was anders dan toen zijn vader de vakschool deed, in die tijd werd er weinig aandacht besteed aan sieraden ontwerpen. Wietses ogen gingen open voor deze nieuwe kant van het goudsmeden en hij was verkocht.

Ervaringen in het buitenland

Wietse heeft in Nederland bij verschillende juweliers gewerkt om zijn kennis en kunde te vergroten. Maar hij wil zich niet laten beperken door de grenzen van ons land. Daarom werkte hij 2,5 jaar in Glasgow en bemachtigde hij een felbegeerde baan in Londen bij Stephen Webster, een wereldwijd toonaangevende juwelier. Hij maakt opvallende sieraden, die niet Wietses stijl zijn, maar waarbij de technieken wel uitdagen. Hier kon Wietse zich nieuwe methoden eigen maken.

Na al zijn omzwervingen kwam Wietse uiteindelijk in Nederland in de familiezaak terecht en sinds 2007 werkt hij daar met veel plezier. Zijn ogen zijn nog steeds op het buitenland gericht. Hij bezoekt regelmatig internationale beurzen en haalt daar zijn inspiratie uit. Dit ziet u ook terug in de winkel, waar Wietse een uniek en internationaal merkenpakket voert.

Neem contact op met Wolters Juwelen

Wij helpen u graag deskundig veder. Maak gebruik van onderstaand contact formulier.